8 tipp a Facebook adatvédelmi beállításaidhoz

facebook-adatvedelem
Mostanában több Facebook felhasználó vált adathalászok és hackerek áldozataivá.
Feltört Facebook profilok, illetéktelen kezekbe került jelszavak, ellopott Facebook oldalak…

Most megmutatjuk azt a 8 egyszerű lépést, amivel Te is biztonságossá teheted Facebook fiókodat, továbbá beállíthatod azokat a funkciókat, amikkel láthatóvá, illetve rejtetté teheted Facebook profilod tartalmait!

1. Fiók beállítások

Bejelentkezés után kattints a “Fogaskerék” ikonra, ez a gomb a profilod jobb felső sarkában található, majd kattints a “Fiókbeállítások” fülre!

 1. A Facebookon használj külön e-mail címet! Számos ingyenes szolgáltató közül választhatsz, Gmail, Hotmail, Yahoo, Freemail, hogy csak néhányat említsünk.
 2. Válassz egy erős, biztonságos jelszót!
 3. Soha ne használd ugyanazt a jelszót a Facebookon, mint például amit bankszámlád elérésekor adsz meg!

2. Biztonsági beállítások

Kattints az “Adatvédelmi beállítások és eszközök” oldal bal oldalán található “Biztonság” ikonra!

 1. Elsőként engedélyezd a biztonságos böngészést!
 2. Engedélyezd a “Belépési értesítéseket”! Így kérheted, hogy a Facebook e-mailben vagy szöveges üzenetben értesítsen, amennyiben olyan eszközről jelentkeztek be fiókodba, amiről eddig még soha.
 3. Állítsd be a “Bejelentkezési jóváhagyásokat”! Itt lehetőséged van egy biztonsági kód lekérésére. Ennek akkor van jelentősége, ha ismeretlen böngészőből jelentkeztek be.
 4. A “Kódgenerátorral” új jelszót kérhetsz, vagy biztonsági kódokat generálhatsz az előző pontban található “Bejelentkezési jóváhagyások” menüponthoz.
 5. A “Bizalmi kapcsolatokra” kattintva olyan ismerőst, ismerősöket adhatsz meg, akik adott estben segítségedre lehetnek a fiókod elérésben.

3. Adatvédelmi beállítások

Kattints az “Adatvédelmi beállítások és eszközök” oldal bal oldalán található “Adatvédelem” ikonra!

 1. Állítsd be a jövőben kik láthatják a bejegyzéseidet és kik elől szeretnéd rejtve tartani azokat.
 2. A tevékenységnapló segítségével felülvizsgálhatod a rólad készült képeket és a veled kapcsolatos bejegyzéseket amin megjelöltek
 3. A “Ki léphet velem kapcsolatba” és “Ki találhat rám” menüpontok alatt beállíthatod, hogy ki mi alapján találhat rád a Facebookon, ki jelölhet meg ismerősnek.
 4. Az utolsó menüpontba belépve szabályozhatod, hogy a keresők találati listájában megjelenjen-e az idővonalad, vagy se.

4. Az idővonal és megjelölés beállításai

Kattints az “Adatvédelmi beállítások és eszközök” oldal bal oldalán található “Idővonal és megjelölés” ikonra.

 1. A “Ki adhat hozzá dogokat az idővonalamhoz” menüpont alatt beállíthatod a felülvizsgálatot azokra a bejegyzésekre vonatkozólag, amiben az ismerőseid megjelöltek.
 2. A Ki láthatja az idővonalamon lévő dolgokat menüpont alatt beállíthatod, hogy kik és mit láthassanak az idővonaladon, továbbá az adott személyként itt meg is tekintheted.
 3. A további pontokban beállíthatod, hogy egy adott bejegyzésben melyben megjelöltek még kik részére legyen látható a bejegyzés.

5. A tiltás beállításai

Kattints az “Adatvédelmi beállítások és eszközök” oldal bal oldalán található “Tiltás” ikonra.

 1. Amennyiben a “Korlátozott ismerősök listájába” teszel valakit, úgy az csak azokat az bejegyzéseket és adatokat láthatja, amit nyilvánossá teszel.
 2. Ha egy ismerősödet a “Felhasználók tiltása” menüpont alatt a listába helyezel, úgy az többet nem láthatja az idővonalad bejegyzéseit,
  nem jelölhet meg, nem hívhat meg téged eseményekre és csoportokba, nem kezdeményezhet beszélgetést veled, és nem vehet fel az ismerősei közé.
 3. Az “Alkalmazás meghívások tiltása” pontban véget vethetsz a számodra zavaró alkalmazások és játékfelkérések beérkezésének. Itt kiválaszthatod azt, hogy melyik ismerősödtől nem szeretnél további alkalmazás felkérést kapni, továbbá tilthatod magát az adott alkalmazást is.

6. Beállítás mobileszközre

Kattints az “Adatvédelmi beállítások és eszközök” oldal bal oldalán található “Mobil” ikonra.
Amennyiben lekéred a kódot és azt aktiválod, úgy folyamatában kaphatsz értesítéseket mobilodra is arról, hogy éppen milyen bejegyzések, hozzászólások, feltöltések vagy üzenetek érkeztek!

7. Alkalmazások beállításai

Kattints az “Adatvédelmi beállítások és eszközök” oldal bal oldalán található “Alkalmazások” ikonra!
Ahhoz, hogy külső alkalmazásokat használhass – mint például a mobil applikációk – engedélyezned kell a platform működését.
Itt beállíthatod például azt is, hogy ismerőseid milyen adhatnak meg rólad egy alkalmazás elfogadásával! A lista hosszú, érdemes tüzetesen átnézni!

8. Hirdetések beállításai

Kattints az “Adatvédelmi beállítások és eszközök” oldal bal oldalán található “Hirdetések” ikonra!

A “Harmadik fél oldalak” pont alatt van lehetőséged beállítani azt, hogy egy alkalmazás kapcsán – amennyiben ez a Facebook részéről engedélyezve lesz – kinek mutasson meg bizonyos tőled származó adatokat.

Itt kiválaszthatod hogy:

 1. senkinek,
 2. csak az ismerőseidnek.

A “Hirdetések és ismerősök” pont alatt tudod azt szabályozni, hogy az általad kedveld hirdetéseknél látszódjanak vagy sem eddigi műveleteid.

Szintén két beállítás közül választhatsz:

 1. senkinek,
 2. csak az ismerőseidnek.