A Facebook segít leszokni a dohányzásról

Azok a dohányosoknak, akik már csatlakoztak a Facebokon található hasonló közösségek egyikhez és ott különféle interakciók kapcsán érzelmi kötődést alakítottak ki nagyobb esélyük van elválni káros szenvedélyüktől mint azoknak, akik mindezt egyedül próbálják megoldani.

Joe Phua, a Georgia Egyetem Grady kollégiumának adjunktusa egy tanulmányt készített, melynek alanya 252 olyan különféle káros szenvedéllyel élő Facebook felhasználó volt, aki csatlakozott valamilyen egészséggel vagy épen a szenvedélybetegséggel foglalkozó oldalhoz, csoporthoz. Kutatása közben arra a következtetésre jutott, hogy azok között, akik rendszeresen ellátogattak az adott oldalra, csoportokba, nagyobb számmal voltak olyanok, akinek végleg sikerül felhagyni a dohányzással az egyedül próbálkozó társaikkal szemben. Ennek valódi oka a közösségi média által nyújtott érzelmi kötődésekben kereshető, hiszen itt biztatást, segítséget kaphat az ember, ráadásul hasonló cipőben járó sorstáraitól. És hát ugye ki lehet hitelesebb egy kételkedőnek, mint az, aki már maga is végig járta a leszokás rögös útját. A közösségi kapcsolatokkal rendelkező Facebook felhasználók között a visszaesés aránya is jóval alacsonyabb számokat mutatott, mint a magányos farkasoknak.

Dr. Scott Scherman – aki egy a dohányzás szervezetre gyakorolt káros hatásainak vizsgálatára szakosodott adjunktus a New York Egyetem Orvostudományi karán – örömmel konstatálta a kutatás eredményeit. Hozzátette, hogy orvosi körökben a közösségi hatások jól ismert módon hozzá járulhatnak a káros szenvedély elhagyásához, ám ezt sajnos az orvosak nagy rész nem tudja megfelelően alkalmazni. Az adjunktus véleménye szerint a közösségi médiának, mint a Facebooknak óriási szerepe lehet abban, hogy a leszokni kívánók egymásra találhassanak és közösen találjanak megoldást problémájukra.

Facebook hozzászólások: